onsdag 6 juni 2012

Giftiga växter, sorg och mumintroll


Gift för nybörjare är den första boken som ges ut på svenska av den isländske poeten och författaren Eirikur Örn Norddahl. På bokens baksida står det att den inte är en stor bok som handlar om viktiga händelser. Det håller jag inte med om. Vissa saker kanske man bara anar, medan andra inte uppdagas förrän i slutet, men det är helt säkert viktiga händelser som avhandlas i Gift för nybörjare.
Bokens huvudpersoner är Halldor och Disa. De bor ihop, men är inte ett par. Det finns schema för vem som ska diska, laga mat, tvätta och vid telefonen fyller man i precis hur länge man har pratat. Det är en strukturerad tillvaro för två människor som på olika sätt har tappat grepp om verkligheten.  Disa sörjer förlusten av sin dotter och vad som egentligen felar Halldor får vi till en början inte veta.

Allting ställs på sin spets när Disa en dag kommer hem med dels en enorm giftig krukväxt, dels den sadomasochistiske genusvetaren Högni. Det här får Halldor att totalt tappa balansen och han blir besatt av den giftiga sommarcypressen och börjar på olika sätt förtära denna. Eftersom största delen av boken är berättad ur Halldors perspektiv, och Halldor själv är påverkad av den giftiga växten, blir flera stycken rent hallucinatoriska och författaren gör ett fantastiskt jobb med att väva ihop fantasi och verklighet.Det är en poetisk skildring med ett flytande språk som kanske, innan man börjat skrapa på ytan, framförallt handlar om två personer och ganska oviktiga händelser som vem som ska laga lunch eller vem som får bestämma vilka växter som ska finnas i hemmet. Men när man tittar lite närmre är det också en berättelse om sorg, skuld, manlighet och kanske kärlek. Och vad gör egentligen ett osynligt mumintroll när mörkret faller över lördagsnatten?

Jag tycker mycket om den här lilla märkliga och ganska sorgliga boken. Jag rekommenderar er verkligen att läsa den och sen vill jag hemskt gärna diskutera det för mig ganska chockerande slutet!
Jag kan också tipsa om att hålla utkik efter Eirikur Örn Norddahl på årets bokmässa i Göteborg där han ska vara med. Jag ser verkligen fram emot årets nordiska tema och kommer definitivt att hålla utkik efter Norddahl!


Fler som skrivit om Gift för nybörjare
DN Helsingborgs Dagblad SvD Tidningen Kulturen 

1 kommentar: