lördag 30 juni 2012

Skriva

Häromveckan fick jag ett exemplar av tidskriften Skriva genom Booked och det har varit en alltigenom nöjsam läsning. När jag fick numret och såg att dess tema var deckare måste jag erkänna att jag blev en aning skeptisk, för deckare är egentligen inte riktigt min genre. Men min skepsis kom på skam efter att jag börjat läsa och fann avsnitten om deckargenren vara riktigt intressanta. I flertalet längre artiklar får vi som läsare tips från några av våra mest namnkunniga deckarförfattare. Johan Theorin, en av de deckarförfattare som jag verkligen uppskattar, tipsar till exempel om att ge lagom mycket information, något som väl är applicerbart på allt vårt skrivande egentligen.

Tidskriftens längre artiklar bryts upp med kortare avsnitt, där man till exempel får tips om den underbara sidan Bookshelfporn som verkligen är något att gotta sig i för alla oss bokälskare! Flera av artiklarna jag läser får mig också att fundera över skrivandets värde. Mattias Hagberg skriver till exempel en krönika där diskussionen om huruvida det är verket eller författaren som skall vara det viktiga, där Hagberg menar att det idag är svårt för en bok att överleva om dess författare inte har "ett dramatiskt levnadsöde" eller trivs i tvsofforna. Det är ju en förändring som har skett i vår tid, litteraturhistoriskt har det varit ointressant och snudd på tabu att lägga in för mycket av författaren i hens verk. Hur borde det vara? Det är klart att jag blir nyfiken på författaren bakom en bok jag läst och uppskattat väldigt mycket, samtidigt som jag inte tycker att författaren skall bli varan som säljs snarare än boken.

Det är verkligen härligt att läsa en tidskrift som är så välskriven och jämn. Tidskriften Skriva är något jag varmt rekommenderar för alla oss boknördar; bokintresset (tycker jag) föder nämligen också ett intresse för hantverket som ligger bakom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar